fbpx

Ľahká strava - alebo obdobie, keď nemám chuť na mäso - EURO26

Ľahká strava – alebo obdobie, keď nemám chuť na mäso

V našom živote príde z času na čas obdobie, keď cítime potrebu odľahčiť si stravu. Buď príde leto a s ním spojené horúčavy, keď človeku prirodzene nechutí jesť, alebo chce trošku zhodiť, prípadne bolo v poslednom čase až priveľa osláv s nemalým množstvom koláčov… no a tomu sa odoláva ťažko 😀

RASTLINNÁ STRAVA

Jedným z mojich tipov pri snahe odľahčiť stravu je zaradiť do jedálnička viac rastlinnej stravy. Tým nemám na mysli len klasiku v zmysle pridaj viac ovocia a zeleniny, ale skôr celé jedlá zložené z čisto rastlinných surovín. Na odľahčenie a zhodenie pár kíl sú ako stvorené. Okrem toho môžu pomôcť aj s celým radom zdravotných problémov. Z vlastnej skúsenosti viem, že sa nemôžeš cítiť „ľahšie“, ako po takomto jedle. A čo je dôležitejšie, napriek určitým predsudkom, ktoré o rastlinnej strave vládnu, môžu chutiť skutočne výborne.

Čo ti tento typ stravy prinesie, okrem pár zhodených kíl?

1. Príval energie.
Indický Dhal z červenej šošovice. Musím sa priznať, že som ho skúšala s malou dušičkou, no je to po chuťovej aj výživovej stránke vynikajúce jedlo! (Recept na vyžiadanie dodám – napíš správu na FB EURO<26.)

2. Potrebné bielkoviny.
Rastlinné zdroje bielkovín sú veľmi rozmanité – sója, tofu, strukoviny, proteín (napr. hráškový) a mnohé ďalšie.

Ďalší tip na komplexné rastlinné jedlo – lievance! Navyše sú bezlaktózové a bezlepkové. (Recept na vyžiadanie dodám – napíš správu na FB EURO<26.)

3. Dostatok vlákniny.
S rastlinnou stravou máš o starosť s vlákninou „postarané“. Najviac vlákniny sa totiž nachádza práve v rastlinných potravinách, a preto ak zaradíš do jedálnička pravidelné „rastlinné“ obedy, na príjem vlákniny už nemusíš myslieť.

Tip: Jedlu na obrázku sa hovorí aj „rainbow“ alebo „dúha.“ Opražené tofu s koreninami, ryžou a kopou zeleniny je nielen zdravé, chuťovo vynikajúce, ale aj farebné! (Recept na vyžiadanie dodám – napíš správu na FB EURO<26.)

4. Vitamíny a minerály.
S rastlinnou stravou máš aj obrovský prísun vitamínov a minerálov. Napriek tomu treba vitamíny a minerály pravidelne dopĺňať (ideálne také, na ktoré máš s EURO<26 zľavu), najmä pri aktívnom spôsobe života – či už pri vysokej fyzickej alebo psychickej záťaži.

Poznáš tofu? Sú ľudia, ktorí ho milujú a potom tí, čo rovno povedia „fuj“. Môj návrh: daj mu šancu! Vyskúšaj údené tofu, dochuť ho koreninami a sójovou omáčkou a opraž na panvici. (Recept na vyžiadanie dodám – napíš správu na FB EURO<26.)

5. Rastlinné jedlá často pomáhajú zvýšiť zásaditosť oganizmu. Ak máš problémy s prekysleným organizmom, jedno z odporúčaní je, zaradiť do jedálnička viac rastlinnej stravy.

Pri prekyslení organizmu je nutné vyhýbať sa cukru, no ak je chuť na sladké neprekonateľná, menšie zlo je napríklad ovsená kaša s proteínom, kopou ovocia, granolou a orieškovým maslom. Ako chutí? Famozne!

6. Chudnutie.
Tento typ rastlinnej stravy pomáha nielen odľahčiť či dodať potrebné vitamíny, minerály a vlákninu, ale aj prirodzene zhodíť pár kíl. A to si netreba ani veľmi strážiť, KOĽKO toho zješ! Tieto jedlá obsahujú zväčša minimum kalórií, takže dobrú chuť a najedz sa doplna a do sýtosti!

Na obrázku – napadlo ti niekedy opražiť uvarený cícer? Vznikne chutné jedlo nabité živinami! Pridaj kopec obľúbených korenín, bylinky a opeč ho na troške oleja. Ak športuješ, telo sa ti za toto jedlo poďakuje, cícer je vynikajúci zdroj ľahko stráviteľných bielkovín.

NA ZÁVER

Najlepšie je, ako sa hovorí, jesť čo a koľko si telo pýta. Keby si však chcel/a vyskúšať niečo nové, vráť sa k tomuto článku a daj šancu rastlinným jedlám. Ja sa k nim s láskou vraciam a stali sa skalopevnou súčasťou môjho stravovania. Ale ničomu never, radšej vyskúšaj 😉
Ak máš záujem o recepty k jedlám na fotkách, napíš správu na FB EURO<26.

No a to najdôležitejšie nakoniec 😉 Suroviny na prípravu rastlinných jedál zoženieš v bežne dostupných obchodoch. Ale ak máš kartu EURO<26, tak radšej zájdi do Terno alebo Kraj, pretože tam ich nakúpiš so zľavou na celý nákup!

PRIHLÁSENIE SA DO EURO26»