fbpx

STRÁŽOV - tip na výlet alebo ako skončiť celý od blata ;) - EURO26

STRÁŽOV – tip na výlet alebo ako skončiť celý od blata 😉

Leto sa nám rozbieha v plnom prúde a ja mám pre vás v týchto krásnych slnečných dňoch tip na výlet. Tento výlet nie je náročný a dá sa spojiť s kultúrou aj zábavou.

STRÁŽOV

Výlet na Strážov je vhodný pre začiatočníkov aj pre skúsenejších turistov, ktorí si môžu skúsiť, ako rýchlo sa im podarí na Strážov vybehnúť. Dá sa spojiť aj s návštevou krásnej obce Čičmany, známou svojimi maľovanými domčekmi. V Čičmanoch sa aj dobre najete, prípadne si len oddýchnete pri osviežujúcom nápoji, v jednej z mnohých reštaurácií v tejto obci.

Náš výlet začal cestou z Nitry do Čičmian. Keďže túra nie je časovo náročná, nemuseli sme vstávať veľmi skoro. Odchod z Nitry sa nám podaril okolo 8:00 ráno. Samozrejme sme nezabudli pribaliť aj nášho chlpáča, ktorý si po ceste ešte zdriemol, takže na túru bol oddýchnutý a plný síl.

Pred 10:00 sme dorazili do Čičmian a neďaleko obce sme pomerne rýchlo našli miesto na parkovanie. Z tohto miesta viedla turistická cestička s červeným označením priamo na Strážov.

Ak nemáte možnosť cestovať autom, do obce je aj dobre riešená doprava autobusmi. Najbližšia autobusová zastávka k turistickej ceste je Čičmany, konečná.

Začiatok cesty je príjemná prechádzka po otvorenej lúke, ktorá pozvoľna prechádza do lesnej cestičky. Po chvíľke sa začne stúpanie a tu sa začína malá výzva. Pre začiatočníkov odporúčam zvoliť pomalšie tempo, pretože stúpanie je strmé a náročnejšie. Ale aj pomalším tempom sa celý výstup dá zvládnuť za necelé dve hodiny. My sme zvolili rýchlejšie tempo a na Strážov sa nám podarilo doraziť približne za hodinu aj 15 minút. Po strmšom výstupe sa dostanete na Rázcestie pod Strážovom, čo je vlastne veľká lúka, vhodná na oddych, prípadne na menšiu desiatu na doplnenie síl. Z rázcestia na Strážov vás potom čaká približne 15-20 minútový výstup na vrchol. Ak sa vám cesta až hore zdala náročná, po výstupe do cieľa si určite poviete že to stálo za to.

Po krátkom oddychu a kochaním sa nádhernou panorámou sme sa rozhodli pre návrat. Cestou na Rázcestie pod Strážovom si náš chlpáč zmyslel že bude trochu nedočkavý a chce tam byť čo najskôr. Kombinácia mokrého terénu (z upršaného predošlého dňa) a sily ťahu nášho psa, nemohla dopadnúť inak, ako pádom do najmokrejšieho blata na celom úseku. Síce nič nebolelo, ale čo sa týka nalepeného blata, zadok si to odniesol slušne. Pre lepšiu predstavu prikladám foto 😀

Strážov je najvyšším bodom Strážovských vrchov. Je vychýreným vyhliadkovým bodom, z ktorého sa naskytá krásny pohľad do šíreho okolia, predovšetkým na Biele Karpaty, Javorníky, Beskydy, Kľak, alebo Súľovské vrchy. Vrchol je lúčnatý a ponúka dostatok miesta na rozloženie sa a trochu oddychu.

Zvyšok cesty nadol bol už prekvapivo rýchly a za približne hodinku sme boli pri aute. Našťastie som mal v aute náhradné oblečenie, takže výlet mohol pokračovať. Vyčasilo sa a príjemne oteplilo, takže sme sa rozhodli obzrieť si ešte obec Čičmany. Bolo to určite správne rozhodnutie. Dedinka je malá, ale má čo ponúknuť. Domčeky sú jedinečné, krásne farebné a celá obec pôsobí až rozprávkovým dojmom.

Okrem iného tu je možnosť pozrieť si aj dve expozície. Expozícia v Radenovom dome prezentuje všetky životné etapy, zvyky, pracovné činnosti, zamestnania, obživu, čičmiansku architektúru a rovnako odevy a textil.

A domček číslo 42 ponúka stálu expozíciu „Bývanie spoločníkov“, ktoré bolo pre Čičmany typické do začiatku 20. storočia. Moderná expozícia je vytvorená formou diorámy ( veľkoplošné obrazy, obyč. oživené svetlom a hudbou, pôsobiace dojmom trojrozmernosti) – keď návštevník vstúpi do objektu, akoby sa práve zastavil život. Obe tieto expozície ponúkajú zľavu na vstupné pre držiteľov karty EURO<26.

Po výstupe na Strážov nám aj poriadne vyhladlo, tak sme sa vybrali dať si niečo pod zub. Vybrali sme si penzión Katka, nakoľko mali terasové sedenie a my sme mali so sebou psíka. V reštaurácií mali, podľa očakávaní, tradičné Slovenské špeciality, tak sme sa rozhodli pre klasiku. Bryndzové halušky a sladké pirohy boli príjemným zakončením krásneho výletu.

NA ZÁVER

Ak rozmýšľate nad výletom a príjemnou turistikou, tento výlet vrelo odporúčam. Túra je stredne náročná a ponúka jeden z najkrajších výhľadov v tejto oblasti. Výlet sa dá príjemne zakončiť v obci Čičmany, plnej slovenskej kultúry a histórie, ako aj miesto na príjemný oddych, prípadne ubytovanie.

Za mňa dostáva tento výlet 9 z 10 bodov. Jeden bod uberám kvôli môjmu pádu ;). Takže malý tip na záver: z vrcholu Strážov na Rázcestie sa radšej neponáhľajte, je dosť možné, že predídete pádu. A bryndzáky v Čičmanoch na vás počkajú aj o 10 minút dlhšie :D.

PRIHLÁSENIE SA DO EURO26»