Hokkaido polievka – rýchlo, zdravo a lacno 😉
HOKAIDDO… vyskakuje na nás takmer zovšadiaľ! Netradičný druh tekvice je súčasťou mnohých jesenných dekorácií. Má výrazne odlišnú chuť v porovnaní s tradičnou, známou tekvicou, no čo je najdôležitejšie, je veľmi bohatá na vitamíny a minerálne látky. Obsahuje veľa vápnika, horčíka, fosforu, draslíka, betakarotén a vitamíny A, B, C. Čím je táto tekvica oranžovejšia, tým má v sebe viac vitamínu A. Tekvicové semená a olej obsahujú veľa zinku, ktorý podporuje tvorbu a rast vlasov. Jeden z najjednoduchších spôsobov prípravy Hokkaida je určite polievka. Nielen skvele chutí, ale v období ranej jesene aj zahreje.
RECEPT
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
Druh: polievka
Množstvo: 4 porcie
Potrebuješ:
1 strednu veľkú Hokkaido tekvicu
2 stredne veľké zemiaky
plátok masla
250ml smotany na varenie
soľ, korenie
voda
ak chceš, tak aj tekvicové jadierka a olej
- Celú tekvicu Hokkaido dobre umy, rozkroj a odstráň z nej semienka. Potom ju nakrájaj na kocky (môžeš pokojne aj so šupkou).
- Kocky upeč na pečiacom papieri v rúre alebo uvar vo vode. (Ak ich robíš v rúre pokrop trochu olivovým olejom a zľahka osoľ).
- Uvarenú alebo upečenú tekvicu nechaj vychladnúť.
- Zemiaky nakrájaj na malé časti a uvar v slanej vode domäkka. (Vodu po uvarení nevylievaj.)
- K uvareným zemiakom pridaj uvarené/upečené Hokkaido a rozmixuj dohladka. (Podľa toho, akú hustú či riedku polievku chceš, pridaj vodu.)
- Pripravené zemiakovo-tekvicové pyré daj ešte na sporák, dochuť si ho soľou, korením, ako to máš rád.
- Pridaj trochu masla na zjemnenie a prilej smotanu na varenie.Dobrú chuť 😉
- Všetko pár minút povar a odstav.
Ako priviesť tento recept k dokonalosti?
Každú porciu ozdob a zároveň dochuť tekvicovými semienkami. Stačí na panvici opiecť jadierka napríklad z tohto skvelého obchodu, kde ich (a hromadu dalších vynikajúcich vecí) dostaneš s kartou EURO<26 so zľavou. Netreba ich pražiť na oleji, samotné sú bohatým zdrojom tuku. Opražením získajú výraznejšiu chuť a samorzejem chrumkavosť. Do si môžeš ešte pridať aj pár kvapiek tekvicového oleja – chutí v nej skvele a je plný vitamínov a látok pôsobiacich proti zápalom. Kúpiš ho tiež s EURO<26 zľavou v týchto predajniach.